0761
Nowość
Przenoszenie sypkich produktów z jednego naczynia do drugiego wymaga sprawnego posługiwania się służącego temu narzędziem, ale też wiedzy o tym, ile danego produktu można nabrać, aby nie rozsypał się wszędzie dookoła. Wiedzę o tym może dziecko nabyć w czasie praktycznych ćwiczeń.
Produkt chwilowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Materiał | Drewno |
Długość | 7 cm |
Wyprodukowano w | Polska |
Producent/ Importer | Wojdrew |
Dla dziecka zabawa w przesypywanie to poważna praca. Z pełną powagą takie zajęcia traktowała Maria Montessori, a wśród proponowanych przez nią ćwiczeń znajdują się także te wymagające przenoszenia sypkich rzeczy z jednego pojemnika do drugiego. Dzięki takim zadaniom dziecko uczy się wielu rzeczy. Przede wszystkim musi skoordynować swoje ruchy i sypki produkt przenieść dokładnie tam, gdzie widzi, więc ćwiczy koordynację wzrokowo-ruchową. Praca wymaga skupienia, a że czasem kasza czy mąką się rozsypie, to pojawia się frustracja i konieczność opanowania emocji. Tego rodzaju ćwiczenia w dalszej perspektywie są wprowadzeniem do nauki czytania: dziecko zawsze przenosi produkt od lewej do prawej (taki jest kierunek pisania), koncentruje się na wykonywanym zadaniu i wzmacnia niezbędne mięśnie.
Mała szufelka drewniana ma wysokie brzegi, co ułatwia ćwiczenie. W miarę jak dziecko opanuje przenoszenie jednego produktu (na przykład mąki ziemniaczanej, która osypuje się w niewielkim stopniu), należy mu proponować przenoszenie kolejnych: mąki pszennej, soli, kaszy manny, kaszy jęczmiennej – to pozwala dziecku dostrzec, że cechy produktu wpływają na to, ile można go nabrać, aby bezpiecznie przenieść.
Łopatka sprawdzi się też w kuchni, gdzie ułatwi dozowanie sypkich składników potraw.
Więcej informacji znajdziesz na blogu: TRANSFEROWANIE, SORTOWANIE
W tej chwili nie ma opinii